JUNNULAIVUE

Junkers Ju88 A-4, maalaus Kari Vertanen.

Historiallinen laivue

Lentolaivue 44 oli Suomen ilmavoimien kaukotoimintalentolaivue, joka perustettiin vuonna 1934. Laivue osallistui talvi-, jatko- ja Lapin sodan ilmasotatoimiin osana Lentorykmentti 4:ää. Laivue lakkautettiin Pariisin rauhansopimuksen seurauksena vuonna 1948. Koko jatkosodan aikana laivue menetti sotatoimissa 7 konetta ja 16 lentävään henkilökuntaan kuuluvaa kaatuneina. Lisätietoa historiallisesta lentolaivueesta Wikipediassa.

Junkers Ju88 A-4 pommikone sodan taivaalla kesällä 1944.

Virtuaalinen laivue

IL-2 Sturmovik -simulaattorissa Lentolaivue 44 perustettiin 30. 9. 2017 ja se on kokoonpantu virtuaalilentäjistämme jotka lentävät mieluiten kaksimoottorisia rynnäkkö- ja pommikoneita. Eniten lennetäänJunkers Ju 88 A-4 (Junnu) pommikoneilla joilla historiallisesti lensivät Onttolasta toimineet Junkers-lentäjämme aikoinaan. Sturmovik-Simulaattoriin saatiin kauan odotettu syöksy- ja vaakapommittajamme maaliskuussa 2016 ja sillä on sen jälkeen kovasti opeteltu lentämään ja pommittamaan "oikein".

Lentolaivue 44 lentueet ja lentäjät.

Muutama laivueen lentäjistä on kokeneita kaksimoottoristen lentäjiä jotka ovat lentäneet pommikoneita jo vuosia vanhalla IL-2 1946 ja muilla lentosimulaattoreilla. Osa vasta aloittelee, mutta koulutus on jo käynnissä ja veteraanit opettavat uusia lentäjiä muodostelmalentoon ja pommituksen saloihin. Tarkoituksena on, että laivueesta kouliintuu talven 2017-2018 aikana iskukykyinen nyrkki joka pystyy tuhoamaan niin pistemaalit kuin laajemmat aluemaalit.

Hävittäjälaivueemme tulevat toimimaan tiiviissä yhteisharjoituksissa ja ensi vuonna myös sotalennoilla Junkersien suojaosastona. Pommikoneiden ja saattohävittäjien taktiikka on virtuaalisessa Lentorykmentissämme otettu sellaisenaan suoraan historiallisilta Jatkosodan lentolaivueiltamme. Ilmataistelutaktiikkamme toimivat silloin ja ne toimivat virtuaalisessa ilmasodassa yhä yhtä hienosti!

Historiallisesti Lentolaivue 44 käytti syöksyharjoituksissa Joensuussa aluksi jopa 80 asteen lähes pystysuoraa syöksyä, harjoitusmaalina toimi lautta keskellä Höytiäisen kanavaa. Oikaisuissa siipiin alkoi tulla kovien G-voimien takia rasitusvaurioita ja jyrkästä syöksystä luovuttiin. Sen jälkeen siirryttiin noin 45 asteen liukupommitukseen ilman syöksyjarruja jotka poistettiin kaikista Junnuistamme.

Junkers Ju88 A-4 ohjeet

Oma ohjesivusto Junnulentäjille.

Junkers Ju88 A-4 lentosimulaattoreissa

Näkymä viiden kilometrin korkeudesta suomalaisen Junkers Ju88 A-4 -pommikoneen tähystäjän paikalta alas syvyyteen.

Ismo 'Kanttori' Homanen teki syksyllä 2016 12 erilaista historiallista Junkers 88 -skiniä eli koneiden suomalaiset tunnukset.

Junkers Ju88 eli kotoisammin "Junnu" on ollut pitkään mallinnettuna vanhemmassa IL-2 Sturmovik Forgotten Battles ja 1946 -lentosimulaattoreissa ja vuodesta 2016 myös uudessa IL-2 Sturmovikissa.